Kreds60nyt februar 2014

Hermed en kort hilsen fra kredsen op til vinterferien.

Kære medlemmer!

En kort hilsen fra kredsen her op til vinterferien med ønsket om en rigtig god vinterafspadsering. Måske bliver der forårsstemning i luften, men i hvert fald går vi mod lysere dage.

Tak til de medlemmer, der trods vintervejret mødte op til lytte-møderne i Vordingborg og Køge. Der er nok at tage fat på, og stadig flere spørgsmål trænger sig på, jo nærmere vi kommer næste skoleår:

Skoleårets planlægning?

Arbejdstidens placering og varsel ved ændringer?

Mulighederne for og tid til individuel og fælles forberedelse?

Opgørelse af arbejdstiden?

Bliver det hele bare lagt ud i teamet? Også de umulige opgaver?

Hvornår ved vi noget???



En kort orientering om forholdene vedr. vilkår og arbejdstid i vore to kommuner. 



Faxe:

Der er ikke noget endeligt endnu, men vi har haft flere konstruktive møder med Faxe Kommune, og det er kredsens indtryk, at vi når frem til en fælles forståelse af rammerne for næste års planlægning. 



Vordingborg:

Som det ser ud lige nu, vil der, som tidligere nævnt, være 12-14 færre fuldtidsstillinger inden for lærerområdet. Der er 13 lærere, der har søgt om at blive pensioneret, så på den baggrund vil der ikke være behov for afskedigelser.

Det viser tydeligt, at undervisning vil udgøre en meget større del af arbejdstiden for den enkelte lærer. Vi ved også, at det betyder mindre tid til alle opgaverne i tilknytning til undervisningen, og at vilkårene for arbejdet ændres radikalt. 

Det er foruroligende, især på baggrund af de forhold, der er redegjort for i den seneste rapport fra UVM om inklusion i Vordingborg. Heraf fremgår det klart, at der mangler planlægning, klare retningsgivende mål, fælles kultur, forståelse og sammenhæng i skolevæsenet.

Kort og godt: Der er brug for flere lærere.

Også i år melder skoler om ændringer i helhedsaftalerne, som ikke er efter lokalaftalen og uden at TR og AMR inddrages, om ledige stillinger, som ikke besættes, og timerne skal læses inden for teamets ressourcer, nye elever med særlige behov uden nye ressourcer, hvilket resulterer i pressede arbejdsforhold.

Det er kredsens klare fornemmelse, at den individuelle forberedelse er under stort pres i Vordingborg. Der tales næsten udelukkende om fælles forberedelse, og den vil også være under pres.

Det bliver en udfordring at få en længere undervisningsdag til at hænge sammen med tid til fælles forberedelse i teamet.

Tillidsrepræsentanterne og kredsen arbejder tæt sammen for at finde svar på alle de spørgsmål, der er, og på at finde veje til et samarbejde om afklaringer på skolerne.

Kredsen har anmodet om møder med forvaltningen, men det har været svært at få møder i stand og at få klare tilkendegivelser.

I Område-MED har vi bedt om at få nedsat en arbejdsgruppe til drøftelse af mulige retningslinjer på skoleområdet, men der er blevet driblet udenom i 2 omgange.

Første gang med henvisning til arbejdet vedr. skolereformen, og i anden omgang med flg. referat: "Ledersiden ønsker ikke på nuværende tidspunkt at nedsætte en arbejdsgruppe, men ønsker i stedet at afvente, at der bliver udarbejdet et fælles forståelses-/formidlingspapir."

Skolereformsarbejdet har intet med L409 at gøre ud over at beskrive skoledagen, set fra reformens vinkel. Materialet er sendt i høring. 

Det fælles forståelses/formidlingspapir! Forklaring:

Kredsen har bedt forvaltningen om møder vedr. L409. I forbindelse med, at jeg, som FTR, havde sat punktet på et Område-MED, skrev jeg til skolechefen, om ikke vi skulle drøfte det på kommune-kredsniveau først. 

Den 17.december lykkedes det så at få aftalt et møde til d. 9. januar med den dagsorden, som jeg har sendt. 

Den 6. januar erfarer jeg så, at skolechefen også indkalder BUPL, skoleledernes TR og SFO-ledernes TR til mødet d. 9. januar om L409. Mødet er ikke længere et forhandlingsmøde mellem kommune og kreds som aftalt.

På mødet gøres det klart, at kommunen (POLITISK BESLUTTET??) ikke vil indgå aftaler om arbejdstiden. Kredsen har et eksempel på et forståelsespapir med til mødet (Københavns Lærerforening). Det afvises også, men der er enighed om, at visse (fælles) afklaringer hurtigt skal formidles til skolerne. 

Kredsen fastholder, at vi ønsker et rent forhandlingsmøde med Vordingborg Kommune for at afklare vores interne sager. 

På mødet den 9. januar aftaltes dog, at BUPL, DLF og Per Larsen skulle udarbejde et fælles oplæg, men vores møde den 17. januar blev kort og uden et fælles oplæg, da jeg kom kl 10.30, BUPL kom kl. 11.10 - og Per Larsen havde glemt mødet.

Næste møde i gruppen, den 22. januar, bliver også kaotisk og afkortet (ikke pga. af DLF). Her udleveres forvaltningens eget oplæg, som drøftes, uden at der opnås enighed. Pga. sygdom deltog kredsen ikke i det næste møde, som blev afholdt d. 27. jan. Vi har heller ikke modtaget materiale eller referat fra mødet.

Næste møde?

Kommune og kreds har holdt et kort forhandlingsmøde d. 16. januar og skulle holde et nyt møde den 3. februar, men det blev aflyst, da Per Larsen var forhindret i at deltage.

Næste møde var aftalt til d. 26. februar, men dette møde er netop i dag også blevet aflyst.



Husk at det er vigtigt med sammenhold. 

Kredsen har set et oplæg til skoleårets planlægning fra skoleleder, hvor TR og AMR er hægtet af forløbet.

Dette er alvorligt.

TR skal informeres og inddrages. TR-aftalen skal overholdes. 

Kære kolleger, sørg for at inddrage jeres tillidsrepræsentanter og at I ikke tages til indtægt for beslutninger/løsninger, som jeres TR ikke kender til. 



Det var det seneste fra Vordingborg.



Vi tager en ny tørn efter uge 7.

Nyd jeres elevfridage!

Jonna

Emner

Målgruppe